wtorek, 23 października 2012

Ciasto na maślance ze śliwkami

Plan upieczenia ciasta ze śliwkami udało nam się zrealizować.
Co prawda z małym opóźnieniem, ale liczy się efekt.
Ten przepis, jak i kilka innych dostaliśmy od sąsiadki.
Pierwszy raz, kiedy go wypróbowałyśmy nie miałyśmy śliwek. Tym razem było z owocami.

Ciasto   
4 jajka
1 i 1/2 szkl. cukru
4 i 1/2 szkl. maki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. oleju
1 i 1/2 szkl. maślanki
1/2  kg śliwek

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej i maślankę, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na dużą blaszkę i ułożyć śliwki.
W przepisie jest podane, że potrzebujemy 1/2 kg śliwek. Ile my ułożyłyśmy, nie mam pojęcia. Dziewczyny część ułożyły, a część zjadły. Podobnie jak kruszonkę.

Kruszonka
1/2  kostki masła
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki

Tworzyć grudki, posypać nimi ciasto.

I znowu, w przepisie jest 1 szkl. mąki. W tych proporcjach kruszonka jest dla mnie nieco za "maślana". Dosypuję mąkę "na oko" tak, żeby ciasto odchodziło od palców. Żeby powstały sypkie grudki. Co prawda po upieczeniu, grudki te łatwo rozdzielają się od ciasta, ale dziewczyny lubią je obskubywać. Ja również.
Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz