wtorek, 26 czerwca 2012

Kurki w śmietanie z koperkiem

Chciałabym, podzielić się dzisiaj naszym sposobem przyrządzania kurek. Być może jest już on gdzieś spisany, nie wiem, nie sprawdzałam. Przepis mam jeszcze od mojej babci, która musiała przyrządzać grzyby średnio raz na dwa dni. Niestety, takie są skutki wnucząt grzybiarzy i mieszkania pod lasem.


Składniki
kurki
koperek
śmietana 18%
sól



Kurki myjemy, kroimy na mniejsze części. Jeżeli grzyby są małe wrzucamy w całości.
Zalewamy wodą i gotujemy. Po zagotowaniu, zostawiamy na ogniu jeszcze na ok. 5 minut.
Odlewamy wodę, zostawiając tylko ok. 1/2 szklanki (wody oczywiście) .
Do tego dodajemy śmietanę, ja zawsze używam "Piątnice".
Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, dopóki woda się nieco nie odparuje i sos nie zgęstnieje. Trzeba uważać, bo śmietana ma tendencję do przypalania.
Pod koniec dodajemy posiekany koperek i sól do smaku.
Ilość koperku, w zależności od preferencji. W domu czasami spieramy się, czy chcemy więcej czy mniej. Wygrywa osoba mieszająca w garnku.
Po dodaniu koperku, gotujemy jeszcze ok 10 minut.
Moja mama dodaje czasami jeszcze trochę natki pietruszki. Ja wolę bez.
Jemy z chlebem, ziemniakami, lub bez dodatków. W zależności od fantazji.
Pyszne są również z plackami ziemniaczanymi ( placki z dodatkiem majeranku).

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz